150324 logowebsitehorizontaal

PNG afbeelding 2Stand Up Paddling is de snelst groeiende watersport van dit moment. Het suppen is niet meer weg te denken in Nederland. Op sloten, grachten, meren en binnenwateren wordt de sport actief beoefend.

Bij Windsurfclub Beekse Bergen gebruiken we inflatable boards (opblaasbare sups). We hebben verschillende soorten op de club liggen: wat bredere stabiele sups, geschikt voor supyoga en de beginnende suppers, en de wat smallere toursups. Op het Victoriameer is het voor de beginnende supper ideaal om de techniek onder de knie te krijgen en de eerste watermeters te maken.

Lessen worden op aanvraag gegeven door instructeurs die de opleiding bij het Watersportverbond hebben afgerond. Daarnaast worden ook sup-yoga lessen gegeven.

 

Historie

Het suppen, ofwel peddelsurfen, als sport is ontstaan vanuit het golfsurfen. Ver daarvoor werd er vaak met het vissen al rechtop gestaan in een kano om over het riet en de golven te kunnen kijken.

De eerste officiële SUP-boards werden gemaakt door de legendarische Jimmy Lewis. Deze surfer is op Hawaï een van de beste boardmakers, en zijn eerste SUP-board kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van stand up paddle. In 2007 werd de eerste stand up paddle race gehouden, en in 2013 was het een van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten. En nu dus ook in Nederland.

 PNG afbeelding